Pagina se incarca...

Banda kinesiologica si tratamentul modern al afectiunilor musculare si articulare

Banda kinesiologica – tratamentul modern al afectiunilor musculare si articulare

            Benzile kinesiologice sunt acele benzi colorate tot mai des vizibile pe trupurile atletilor profesionisti. Ele sunt niste benzi foarte elastice cu rolul de reducere a durerilor si inflamatiilor musculare, astfel incat practicarea unui anumit sport la nivel competitiv acceptabil sa fie inca posibila.

            Banda kinesiologica a fost conceputa inca din urma cu 4 decenii, de doctorul chiropractician Kenso Kase, care descoperise ca simpla aplicare a unor astfel de benzi poate oferi beneficiile sus-mentionate.

            Ele au fost pentru intaia oara intalnite in sumo, sport foarte popular in tara natala a inventatorului lor, si au fost expuse publicului international la jocurile olimpice de la Seul 1988, ele fiind prin urmare initiate in lumea medicala si sportive. Odata cu Jocurile Olimpice din Beijing insa, din 2008, cand a fost luata decizia inteleapta de a se imparti role cu banda kinesiologica terapeutica pentru 58 de tari participante, fenomenul bezilor kinesiologice a cunoscut o amploare fara precedent. Astfel, de ceva timp incoace, aceste „fasii colorate” aplicate trupurile sportivilor, sunt din ce in ce mai intalnite atat in competitiile sportive urmarite la televizor, cat si in viata de zi cu zi, cei ce practica sportul de placere sau pentru sanatate (joging, sala, tenis etc.) expunand tot mai des astfel benzi terapeutice. In plus, o serie de specialisti in asistenta medicala (in special in Marea Britanie) au inceput sa urmeze cursuri de pregatire in aplicarea de benzi kinesiologice.

            Sunt insa aceste benzi intr-adevar solutii medicale eficiente pentru problemele musculare? Raspunsul este da, se pare. Desi adesea contestate, cei mai multi dintre specialisti sunt pentru folosirea acestora, preferandu-le metodelor alternative anacronice. Kase, inventatorul lor, explicand metoda de functionare a acestora, nota ca benzile terapeutice ofera „spatiu”, permitand „fluxul” si „racirea” in zonele afectate. Marea contributie a benzii knesiologice, spune el, e aceea de a creea spatiu intre derma si epiderma, imbunatatindu-se astfel circulatia sangelui si a fluidelor limfatice unde aceasta este aplicata. Acestea sunt conditii esentiale in recuperarea muschilor sau incheieturilor afectate, desi ignorate de terapiile moderne conventionale, care, in genere, condenseaza aceste zone.

Printre beneficiile reportate ale benzii kinesiologice putem mentiona:

-          ca aceasta protejeaza leziunile, fiind o mai buna solutie decat zincul depasit, ce impiedica miscarea

-          rolul ei de sustinere a musculaturii si articulatiilor in cinetica lor, fara insa a afecta mobilitatea acestora

-          de a elimina sau reduce discomfortul sau durerile pe care aceasta le provoaca

-          de a asigura drenajul limfatic, favorizandu-se totodata mai buna oxigenare a tesuturilor

-          etc.